ROBOTOK, DRÓNOK, ORCA-AUTÓ ÉS 3D NYOMTATÁS! Középiskolásokat várunk a PTE Műszaki és Informatikai Karának ÉlményMűhelyére!

2015. október 16.

Tervezd velünk a jövőd! 
ÉlményMűhely a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán

Pécs, Boszorkány út 2., PTE MIK

G2foto_0001_WS130179_anfr

INGYENES RÉSZVÉTEL, REGISZTRÁCIÓ E-MAILBEN

• A programon való részvétel MINDENKI SZÁMÁRA INGYENES, DE A RÉSZTVEVŐK LÉTSZÁMA KORLÁTOZOTT! A nagy érdeklődésre való tekintettel regisztráljon minél előbb!

• DÉLELŐTTI PROGRAMJAINKRA 9-10-11. évfolyamra járó, maximum 25-30 fős középiskolás DIÁKCSOPORTOK jelentkezését várjuk. A csoportokat kísérőtanáraik regisztrálhatják e-mailben az alábbiakban megadott elérhetőségeken.

• DÉLUTÁNI SZAKMAI RENDEZVÉNYEINKRE matematikai, természettudományos, informatikai és művészeti TEHETSÉGGONDOZÁST VÉGZŐ TANÁROK és a téma iránt érdeklődők jelentkezését várjuk az alábbi elérhetőségen.

• A PTE MIK a délelőtti program résztvevőinek tízórait, a délutáni program résztvevőinek pedig szendvicsebédet biztosít.

Regisztrálni az alábbi regisztrációs lap kitöltésével és e-mailes visszaküldésével lehet: jelentkezes@elmenymuhely.hu
A REGISZTRÁCIÓS LAP LETÖLTHETŐ INNEN (klikk!)
A RENDEZVÉNY RÉSZLETES, NYOMTATHATÓ PROGRAMJA PDF-BEN LETÖLTHETŐ INNEN (klikk!)
A regisztráció határideje: 2015. október 14., szerda

További információk:
Telefon: +36 72 503 650/22844 vagy 23902
E-mail: vecsesi.krisztina@mik.pte.hu

G2foto_0001_WS130168_anfr

PROGRAM
9.00-12.50 DÉLELŐTT – ÉlményMűhely: Diákok akcióban – Tervezd velünk a jövőd!
Előzetesen regisztrált középiskolásoknak és tanáraiknak
8.30-9.00 A DIÁKCSOPORTOK MEGÉRKEZÉSE, HELYSZÍNI REGISZTRÁCIÓ
9.00-9.50 MŰHELYNYITÓ
  • 9.00-9.15 A résztvevőket köszönti Dr. Kvasznicza Zoltán, a PTE MIK dékánhelyettese, Dr. Vörös László a PTE MIK egyetemi docense és Szabó Ildikó matematika-fizika szakos tanár (ANK-Pécs), az ÉlményMűhely pedagógiai koordinátora.
  • 9.15-9.30 Tervezd velünk a jövőd! Továbbtanulási, felvételi előkészítő és tehetséggondozási lehetőségek a Pécsi Tudományegyetem
    Műszaki és Informatikai Karán.
  • 9.30-9.50 Fényérzékeny robotok és re-botok: a robotika és a fény – Vecsei Ákos villamosmérnök, az ÉlményMűhely robotikusának bevezető előadása a Fény Nemzetközi Éve jegyében.

Vecsei

9.50-10.15 POGÁCSA ÉS ÜDÍTŐ SZÜNET
10.15-11.45 PÁRHUZAMOS ÉLMÉNYMŰHELY FOGLALKOZÁSOK
Előzetesen regisztrált középiskolásoknak és tanáraiknak

3

1. műhely: ÓRIÁSFRAKTÁL ÉPÍTÉS 4DFRAME KÉSZLETTEL
Szabó Ildikóval (ANK-Pécs), az ÉlményMűhely pedagógiai vezetőjével
A résztvevők aktív közreműködésével egy óriásfraktált, az úgynevezett Sierpinski tetraédert fogjuk megépíteni, a Magyarországon az ÉlményMűhely által használt koreai 4Dframe készlettel. Építés közben izgalmas bepillantást nyerünk a fraktálok világába.

9. műhely: M. C. Escher művészetétől a Mőbiusz-szalagig és vissza – minták háromdimenziós felületeken Dr. Stettner Eleonórával (Kaposvári Egyetem, ÉlményMűhely)

2. műhely: M. C. Escher művészetétől a Mőbiusz-szalagig és vissza – minták háromdimenziós felületeken
Dr. Stettner Eleonórával (Kaposvári Egyetem, ÉlményMűhely)
M. C. Escher periodikus mintáinak többségét síkban készítette el, de több rajzából nyilvánvaló, hogy elgondolkodott műveinek háromdimenziós lehetőségeiről is. A Doris Schattschneider és Wallace Walker M. C. Escher kaleidociklusok című könyvében található kaleidoszkópszerűen kialakított geometriai formák Escher műveinek továbbfejlesztett változatai. Az Escher mintákkal díszített kaleidociklusok síkbeli hálójából elkészítjük a háromdimenziós formákat. Gondosan tanulmányozzuk őket, s közben összefüggéseket, izgalmas meglepetéseket fedezünk fel. A műhely második részében egy érdekes „sima” felületet, a Mőbiusz-szalagot tanulmányozzuk. Felvágjuk felező, majd harmadoló vonala mentén, mintákat tervezünk rá. Befejezésül a felület önátmetszésének kérdéseit és határának szimmetrikus vetületeit nézzük meg számítógépes szimulációval.

elmenymuhely_kreativ_iskolanap_20150526_AMK_206

3. műhely: SZÍNEZD KI A TERET! GEOMETRIKUS FÉNYFESTŐ MŰHELY A MEDIÁTOR KREATÍV CSAPATÁVAL
A Fény Nemzetközi Éve jegyében

 8. műhely: JOMILI Kockák – vizuális matematikai műhely a feltaláló Lukovics Lászlóval és Tóth Andrea matematikussal (ÉlményMűhely)

4. műhely: JOMILI Kockák
Vizuális matematikai műhely Tóth Andrea matematika tanárral (ÉlményMűhely)
A Jomili készletet Victor Vasarely festőművész művei és alkotói eljárásai ihlették. Számtalan kép és térbeli alkotás hozható létre a készlet nyolcféle, különbözőképpen megfestett kocka és hasáb elemeiből. A játék fejleszti a motorikus és kognitív képességeket, a kézügyességet, a térlátást, a kreativitást, a logikát.

Nyogeri

5. műhely: EGY CSOMÓ FURFANGOS CSOMÓ
Nyögéri Imre matematika tanárral
Nyögéri Imre trükkös csomói és ördöglakatjai szorosan kapcsolódnak a geometria különféle felületekkel foglalkozó ágához, a topológiához, azon belül is a  csomóelmélethez, de mégsem teljesen topológiai elven működnek. Egyrészt térbeli, alak- és méretbeli megértést igényelnek, másrészt megoldásuk során átélhetjük azt a kivételes érzést, amikor sikerül egy elsőre lehetetlennek tűnő feladatot megoldanunk.

Vecsei2

6. műhely: ÉLMÉNYMŰHELY RE-BOTOK HÁZTARTÁSI HULLADÉKBÓL
Vecsei Ákos villamosmérnökkel, az ÉlményMűhely robotikusával
Az ÉlményMűhely RE-BOT projekt célja, hogy a robotika ne egy drága, misztifikált dolog legyen, hanem mindennapi, kézzelfogható, elérhető foglalkozás, amely szórakoztatva bevezet a technológiai alapismeretekbe. A RE-BOT-ok korábban már több robotikai és innovációs versenyen is díjat nyertek. A REBOT foglalkozások résztvevői egy újszerű robot építőkészlet segítségével készíthetnek újrahasznosítandó anyagokból guruló, lábakon járó, zenélő, harcoló robotokat, amelyek a fényhatásokra reagálnak, és amiket akár saját mobiltelefonjukkal vagy egy egyszerűen elsajátítható számítógépes programmal irányíthatnak, programozhatnak is. Nem kell hozzá más, mint kreativitás, fantázia és néhány üres doboz.

 

1. műhely: Drónok, kolibriszemmel – egy hallgatói tudományos kutatóeszköz lehetőségei valós terek bemutatására Dr. Sári Zoltánnal (PTE PMMIK)

7. műhely: DRÓNOK ÉS GÉPI LÁTÁS
Dr. Schiffer Ádámmal és Dr. Sári Zoltánnal (PTE MIK)
Mit lát egy drón? Hogyan mozog? Hogy lehet irányítani? Hogy működik a képfeldolgozás? Hogy lehet a gyors szemmozgást lekövetni, esetleg megmutatni, mit néztél egy képen? Ha kíváncsi vagy hogyan működik egy drón, érdekel az irányítása, programozása, ha érdeklődsz olyan mérnöki kutatási területek iránt, mint a modern képfeldolgozás vagy a beágyazott valósidejű rendszerek programozása, akkor itt a helyed!

2. műhely: Lehetetlen formák a képzőművészetben és a geometriában Dr. Vörös Lászlóval (PTE PMMIK, ÉlményMűhely)

8. műhely: Lehetetlen formák a képzőművészetben és a geometriában Dr. Vörös Lászlóval (PTE MIK, ÉlményMűhely)
Lehet-e olyan lépcsőt rajzolni, amin bárhonnan elindulva mindig ugyanoda jutunk vissza? Van-e olyan térbeli forma, aminek a képe ezt mutatja? Mi köze az ehhez hasonló kérdéseknek a hatdimenziós kockához? Hogyan ábrázolhatunk vagy modellezhetünk akárhány dimenziós kockákat? Minderre választ kaphatunk festmények és grafikák, kockamodellek és árnyékaik segítségével, más szavakkal képzőművészeti alkotások és térbeli geometriai vetítések tanulmányozása útján. Tegyünk egy próbát!

6. műhely: Számítógépes építészeti ábrázolás mindenkinek Dr. Rétfalvi Donáttal (PTE PMMIK)

9. műhely: BIM, AVAGY AZ ÉPÍTÉSI FOLYAMATOK ELŐKÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ÉPÜLETMODELL SEGÍTSÉGÉVEL
Zagorácz Márk (PTE MIK, MABIM Egyesület)
A BIM ÉlményMűhely keretén belül a résztvevőknek egy virtuális épületet kell összeállítaniuk egyszerű tervek és 3 dimenziós ábrák alapján. Az virtuális építkezéshez minden alkotóelem előre rendelkezésre áll, de azok pontos elhelyezése és összeillesztése a résztvevők feladata. A térbeli modellezés Graphisoft ArchiCAD szoftverben történik. Az elkészült modelleket pontosság és gyorsaság alapján értékeljük és a legjobb eredményeket Graphisoft ajándékcsomaggal jutalmazzuk. Az elkészült épületmodelleket az ÉlményMűhely vezetőivel közösen elemezzük és megvizsgáljuk a virtuális szerkezetek anyagmennyiségét és költségét.

pneumobil

10. műhely: PARKOLÁS EGY SZUSSZAL
Malkó Tiborral a Pneumobil tervezőjével, a BaranyaOpen verseny szervezőjével (PTE MIK)
Parkolás egy szusszal, avagy mi köze van a pneumatikának a parkoláshoz? Biztosan mindenki találkozott már pneumatikus eszközökkel és robotokkal, de mi van ha a két területet keresztezzük és még egy autót is hozzáadunk? A lehetőségek tárháza szinte korlátlan lesz. Ha érdekelnek ezek a témák, akkor megismerheted a pneumatika
és a robotprogramozás alapjait, majd kipróbálhatod, hogy mennyivel vagy ügyesebb egy robotnál.

orca

11. műhely: MŰSZAKI INNOVÁCIÓK, OKOS MEGOLDÁSOK, ORCA AUTÓ ÉS 3D NYOMTATÁS
Háber Istvánnal, az Orca autó tervezőjével (PTE MIK)
Az ÉlményMűhely résztvevői megismerhetik a Pollack Eco Team által fejlesztett ultra alacsony fogyasztású jármű prototípusát. Az Orca autó különlegessége, hogy elektromotoros meghajtásához részben saját fejlesztésű hidrogén-üzemanyagcella szolgáltatja az elektromos áramot. A csapat a legjobb eredményt hidrogéncellával a 2014-es versenyen 144km/kWh (1400 km/l benzin egyenértékben) érte el. 2015-ben a Shell Eco Marathonon akkumulátoros kategóriában (azaz a korábbi évekkel ellentétben nem hidrogénnel) 300 km/kWh eredményt ér el a csapat. Az Orca autón kívül, érdekel a 3D nyomtatás? Szeretnél megtudni többet arról, milyen anyagokkal, milyen formákat lehet létrehozni? Miként hasznosítja az orvostudomány a 3D nyomtatást? Akkor gyere el, mert lehetőséged lesz saját bőrödön kipróbálni a 3D szkennelést is, garantáltan jó hangulatban.

KIÁLLÍTÁS
A program teljes időtartama alatt megtekinthetők az ÉlményMűhely Nemzetközi Matematikai – Művészeti kiállítása, és a PTE MIK tudományos tehetséggondozó programjai keretében létrehozott alkotások.

11.45-12.00 SZÜNET
12.00-12.50 DIÁKOK ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA – A MŰHELYEK TAPASZTALATAI
13.00-16.00 DÉLUTÁN – Szakmai fórum: Tehetséggondozók akcióban Pedagógusoknak, tehetséggondozóknak és érdeklődőknek
13.00 – 14.00 SZENDVICSEBÉD A DÉLUTÁNI PROGRAM RÉSZTVEVŐINEK
14.00-15.00 TEHETSÉGGONDOZÓK MŰHELYE

Házigazda: Dr. Kvasznicza Zoltán általános és stratégiai dékánhelyettes PTE MIK; Moderátor: Dr. Vörös László a PTE MIK egyetemi docense
Nyögéri Imre,
a GeoMaTech program fejlesztő munkatársa, Dr. Stettner Eleonóra, az ÉlményMűhely kutatási koordinátora és Tóth Andrea GeoMaTech tréner bemutatják a matematika és a természettudományos tárgyak oktatásának megújítására létrehozott és az informatika tanárok számára is érdekes GEOMATECH digitális tananyagokat. A GEOMATECH projekt keretében létrehozott, az oktatás hatékonyságát javító, az órák játékosságát és élményszerűségét növelő digitális tananyagegységek célja, hogy hozzájáruljanak ahhoz, hogy a hazai diákok megszeressék e tantárgyakat, szívesen tanulják azokat, és a jövőben nemzetközi összehasonlításban is javuló teszteredményeket mutassanak fel az érintett területeken.

ÉlményMűhely - G2foto

15.00-15.10 Szünet
15.10-16.00 TEHETSÉGGONDOZÓK FÓRUMA

Moderátor: Turi Katalin, a pécsi Apáczai Nevelési Központ főigazgatója és Tehetségpontjának vezetője, a Magyar Tehetséggondozó Tanács választmányi tagja

Bemutatkoznak a PTE MIK és a programban résztvevő középiskolák tehetséggondozó műhelyei

Építsük Együtt a Jövőnk! (ÉlményMűhely - G2foto)

Építsük Együtt a Jövőd! (ÉlményMűhely – G2foto)

PTE MIK az ÉlményMűhely partnere
Keresd a rendezvényeinket, csatlakozz fejlesztő csoportjainkhoz, jelentkezz a középiskolásoknak meghirdetett versenyeinkre!
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara az alábbi programokkal vár a Boszorkány úti campusán:

Nyitott laborok PTE MIK, 2015. október 12-16. 14.00-16.00, www.felvi.mik.pte.hu
Laborlátogatások és interaktív laborfoglalkozások 14-19 éveseknek.

Nyílt Nap PTE MIK, 2015. november 13. 9.30-13.00. www.felvi.mik.pte.hu
Interaktív játékokkal, előadásokkal várunk, ízelítőt adunk a mérnöki szakmából és képzéseinkből.

Baranya Open robotprogramozási verseny, minden év kora tavaszán, felkészítéssel. Középiskolások jelentkezését várjuk.
http://vili.pmmf.hu/~robotino/index.html

Kövesd a PTE MIK-et a www.facebook.com/pmmik oldalon is!

GYERE EL HOZZÁNK, ISMERD MEG A MÉRNÖKSÉG SZÍNEIT!

pte_mik_logo_350x

dualis_logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com